Materijali Za Venčanice

 1. Batist – fine, mekan i lagan materijal. Takođe može se prepoznati po laganosti, poluprozirnosti, gustom tkanju i sjajnosti. Veoma je mekan na dodir.
 2. Sifon – lagana ravna providna tkanina sa mekom draperijom ili naborima. Najčešće se za venčanice kombinuje sa svilom, pamukom i poliesterom.  Pogodnosti – sifona veoma je lagan materijal i jako udoban, kao da nemate nista na sebi. Nedostaci – zbog svoje laganosti jako je osetljiv i lako se cepa.
 3. Krep – lagani materijal s naboranom površinom. Najčešće se koristi za posteljine.
 4. Dupioni -debeli, teški materijal, 100 % svila. Težina ovog materijala omogućava da se lako formira određeni oblik ili kroj.
 5. Organza – veoma ravan materijal i sličan je tilu, ali je teži i praktičniji. Pogodnosti – čvrtsa struktura materija omogućava da se lako formira određeni oblik ili kroj haljine. Nedostaci –  su jedini što se malo više guzva materijal.
 6. Polyester – klasičan materija pomešan sa svilom ili napravljen kako bi imitirao neke druge tipove materijala.
 7. Viskoza –  je prirodni materijal, liči na svilu, veoma je lagan, takođe ima lep elegantan pad.
 8. Saten – gladak, težak, materijal  sa sjajem. Ovaj materijal se najviše koristi za venčanice. Najčešće dolazi u poliesteru. Pogodnosti – ovaj materijal nikada ne izlazi iz mode, i sa satenom nećete pogrešiti. Nedostaci – ovaj materijal je zahtevan jer ocrtava svaku neravnivu ili nabor na telo, tako da je veoma bitan kroj haljine.
 9. Svila – najpopularniji materijal koji se koristi za vjenčanice. Mekan je, težak, sa sjajem. 
 10. Tafet – šuškavi i teži materijal. Pogodnosti veoma lepo prijanja uz telo i oblikuje ga, često se koristi za venčanice.
 11. Til – kruti mrežasti materijal sličan organzi, ali krući i grublji. Ovaj materijal daje volumen venčanicama.
 12. Čipka – postoje različite čipke, mekane, teže, krute,..  daju poseban efekat venčanicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *